Vlad Măcelaru

Pasionat de tehnologie, cu inițiativă și…multe premii. Pare să fie rețeta succesului pentru Vlad Măcelaru, care are o poveste demnă de atenţia tinerilor din generaţia noastră.

Curiozitatea îl împinge către noi idei pe care, împreună cu echipa din care face parte, le transformă în prototipuri.

“Am început să particip la conferinţe şi concursuri de tehnologie (hackatons) din curiozitate, iar acolo am început să îmi formez şi echipa – neştiind pentru ce sau unde vom ajunge”.

Vlad şi-a cunoscut noii prieteni în competiţiile la care se înscria. A înţeles că mediul acesta îl ajută să creeze alături de alţi tineri energici şi că de aici îşi poate forma o echipă cu care să treacă la nivelul următor. “Alături de echipă am câştigat mai multe competiţii: Startup Weekend Bucureşti, NASA Space Apps Challenge Romania, fiecare cu câte un dispozitiv care ni se parea nouă interesant şi util. Asta până în martie 2018, când am decis să ne înscriem la Innovation Labs, cel mai mare program de preaccelerare din România. Aici, am creat o pereche de ochelari inteligenţi destinaţi mediului industrial. Ochelarii sunt dotaţi cu o serie de senzori – infraroșii, de gaze, QR scanner, dar și cu o cameră video. Noi vrem să ajutăm muncitorii din fabrici să-și facă treaba mai ușor şi în siguranţă. Din punct de vedere tehnologic, ideea unor ochelari cu realitate augmentată ne-a surâs de multă vreme”.

Acesta a fost începutul. Un început care a dat titlurile următoarelor articole despre munca lor: “Echipa ClarK din România câştigă locul I la concursul Be an Innovator 2018, Berlin”, “ClarK câştigă Innovation Labs”, “ClarK, echipa care a realizat o pereche de ochelari inteligenți destinați mediului industrial, a câștigat premiul “Startup of the Year”. 

“Motivaţia mea, “de ce-ul” meu principal este educaţia. În primul rând, să mă educ pe mine, pornind de la a-mi da seama care sunt zonele mele de interes, abilităţile, zonele slabe etc. Apoi, îmi doresc să ofer altora acces la educaţie. Şi mă folosesc de aceste două elemente de care sunt foarte pasionat: tehnologia şi sustenabilitatea. Tehnologia ne oferă mediul şi instrumentele pentru a ne dezvolta, atât ca indivizi cât şi ca societate, iar sustenabilitatea (economică, socială şi ecologică) ne asigură timpul practic. Mi-am luat un angajament faţă de mine, faţă de cei apropiaţi – familia şi echipa mea, dar şi faţă de societate. Consider că am crescut într-un mediu privilegiat, cu acces la educaţie de calitate şi informaţie, am crescut într-un mediu sănătos, dar ştiu şi că, de multe ori, realitatea nu este aceasta în Romania, de aceea îmi doresc să contribui activ la schimbare.”

 

Îndemn.

Suntem cea mai mare generație de tineri din istorie. Și, prin tehnologie, suntem cei mai bine conectați. Suntem totodată decidenții de mâine. Dacă ne pregătim de acum și ne implicăm de astăzi vom fi gata să aducem o schimbare în bine mâine. Conștienți, implicați și împreună.