Vlad Gliga

Poate proiectul despre care fiecare român ar trebui șă știe și pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl susțină.

Vlad Gliga are 37 de ani și experiență cât pentru o întreagă viață. A călătorit mult, a studiat în occident și a cunoscut culturi și oameni diverși, însă atașamentul față de România nu a scăzut nicicând. A observat cum funcționează o țară civilizată și cât de mare este diferența între sistemul occidental și cel autohton și, totuși,Vlad nu a părăsit România. Din contră! A părăsit țări moderne, cu sisteme funcționale și eficiente, ca să contribuie cu adevărat la dezvoltarea țării sale, să se implice și să treacă hotarele pasivității discuțiilor critice înspre acțiune propriu-zisă.

Așadar, tânărul Vlad Gliga lansează proiectul Rubik Hub în mai 2018, cu scopul de a încuraja antreprenoriatul și inovația în regiunea sa natală, Piatra Neamț. Cu alte cuvinte, creează un incubator antreprenorial, unde oferă consultanță potențialilor dezvoltatori, formează tineri dornici să cunoască noțiuni de business și colaborează cu instituțiile statului. Toate eforturile sale nu sunt pentru profit, ci sunt exclusiv pentru comunitate, pentru dezvoltarea regională și formarea noilor generații care vor susține România în viitor. Face toate astea pentru că:

Am dorit să particip direct la schimbarea noastră în bine. Am dorit să contribui cu puținul pe care îl știu și pot pentru a ajunge aocolo unde România poate oferi o viață bună copiilor mei, o viață în care educația să fie adaptată la generația curentă, individul să fie valorizat și susținut de societate pentru ca acesta să susțină mai departe societatea, românul să aibă încredere că poate face lucruri mărețe la el acasă și utile pentru lumea largă.

Poate cea mai importantă lecție pe care Vlad a învățat-o în străinătate este aceea că cea mai acerbă competiție este cea cu tine însuți. De atunci, el face eforturi constante spre autodepășire, lărgirea orizonturilor și pătrunderea unor noi cunoștințe. Totodată, o altă lecție utilă pentru el a fost că dacă nu muncești, nu ai. Occidentul este un mediu modern, în care potențialul se valorifică, însă costurile vieții sunt ridicate, iar subiectul acesta este ignorat în discuțiile despre bunăstarea vestică. Deși surprins de aceste schimbări, Vlad a considerat aspectul constructiv și a continuat să se ghideze după axioma aceasta chiar și când s-a întors în România. Desigur, aceste principii și multe altele, le transferă și celorlalți membri și invitați la Rubik Hub, încercând să le includă și în conduita vieții sociale românești.  

Vorbind despre generația milenialilor, din care face parte, Vlad rostește sistematic trei cuvinte: implicare, interes și impact. Cu alte cuvinte, în viziunea creatorului Rubik Hub, milenialii sunt dornici de implicare, iar scopul lor ultim este acela de a avea un impact în societate per ansamblu, contribuind la schimbarea ce se afla pe buzele tuturor, dar nu și în acțiunile tuturor.

În primul rând implicați în ceea ce se întâmplă în jurul lor, interesați și de viața altora nu doar de a lor, interesați de supraviețuirea comunităților și a impactului nostru, al omenirii, asupra globului pământesc. Cu adevărat interesați să aibă “impact”, drept dovadă remarc un interes foarte mare spre proiecte de voluntariat și nu doar cu scop social, ci implicare directă în educație, în sprijin antreprenorial, în formarea completă a viitoarelor generații.

 

 

Scris de Laura Ionaşcu

Îndemn

Credeți și participați! O misiune poate fi îndeplinită doar de cei care cred cu adevărat în rezultatul ei și se alătură activ misiunii!