Tamina Lolev

NOD Makerspace – Raiul creativilor români și nu numai

Creativitatea și antreprenoriatul și-au dat întâlnire într-o fostă fabrică de bumbac din București, sub atenția și grija Taminei Lolev și a lui Florin Cobuz, ambii arhitecți și creativi neobosiți. În aprilie 2015, această idee inedită a creat contextul ideal în care amatorii de bricolaj să își dezvolte proiectele și chiar să le pună în vânzare, devenind, așadar, antreprenori. La NOD, creativii au la dispoziție spații, scule, asistență, colaboratori și chiar finanțare – totul pentru a-și extinde proiectele și afacerea, aducându-le, astfel, la viață  idei care, înainte de NOD, le păreau imposibil de realizat, ca urmare a lipsei resurselor logistice și financiare.

Primul moment important din cariera de arhitect a Taminei Lolev a fost „prima construcție fizică – un pavilion de lemn pe malul Mării Negre”. De aici și până la implementarea celui mai interesat proiect dedicat creativilor din România și nu numai a fost doar un pas – unul făcut alături de prieteni, de familie, de alți colegi de breaslă și, desigur, alături de Florin Cobuz, partenerul său de încredere.

Tamina crede cu tărie că unul dintre motivele pentru care NOD a câștigat notorietate și susținere este rețeaua lor extinsă de prieteni, cunoștințe și colaboratori, care au crezut în proiectul acesta și care au contribuit la dezvoltarea și extinderea lui:  „Din punctul meu de vedere, nevoia a pornit de la grupul nostru extins de prieteni arhitecți, urbaniști, designeri cu care facem multe proiecte.”

NOD Makerspace avea, în 2015, 650 m² și 10 studiouri private. În doar 2 ani, spațiul s-a extins la 1.400 m² și 21 de studiouri private. În 2017, NOD sprijină 40 de start-up-uri din industria creativă, iar numărul este, desigur, în creștere. Actualmente, NOD a atins pergormanța de a  câștiga 3 ani consecutiv titlul de Cel mai bun spațiu de co-working și makerspace din România, la  Central European Start-Up Awards, lucru ce sporește determinarea și energia cu care își asumă partenerii acestui proiect viitoarele inițiative de extindere și dezvoltare. Tamina Lolev spune că ambiția echipei a fost menținută de ideea că se poate: „Am făcut-o pentru a demonstra o serie de lucruri: că se poate, că se poate fain, că se poate în echipă, că se poate într-o clădire existentă.”, spune tânăra arhitectă.

În ochii Taminei Lolev, generația milenialilor este una cu orizonturi deschise, adaptabilă și creativă, orientată către rezultate și soluții:

„Oamenii care fac parte din generația noastră sunt mult mai bine informați și educați, deci cu o gândire critică mult mai bine formată față de generațiile anterioare. Instrumentele pe care le avem în zilele noastre ne fac să ne adaptăm mult mai repede și să găsim soluții rapide la multe tipuri de probleme/nevoi/dorințe.”, spune Tamina.

În final, Tamina îi îndeamnă pe mileniali să aibă curaj:

În încurajez să aibă curaj pentru a ieși în față. Curaj să înfrunte problemele societății românești actuale, curaj să vorbească cât mai mult, curaj să iasă în public, curaj să se mobilizeze și să mobilizeze pe ceilalți, curaj să se adune cu cei asemenea lor. E greu, dar se poate. Garantez.

Așadar, tânăra Tamina Lolev și extraordinarul său proiect constituie un izvor de inspirație pentru tinerii din România, aceia cu multe visuri, planuri și proiecte, aflați, totuși, în pragul lipsei de încredere în ei înșiși și în ideile lor.

 

Scris de Laura Ionaşcu

Îndemn

AVEȚI CURAJ!