Simina Diaconu

Gândul de a realiza o revistă de povestiri i-a surâs Siminei Diaconu încă din 2011, deoarece nu exista pe piață o revistă care să publice proză scurtă mainstream. În toamna aceluiași an, Simina avea deja un plan pus la punct “povestirile de maxim 3 pagini, scrise de autori debutanți, dar și de câte un ::star::”. Împreună cu Traian Stanciu și Constantin Nimigean a creat un ONG prin care urma să publice revista, asociația Brain Fitness.

Revista de Povestiri a fost lansată în primăvara următorului an “de atunci, am publicat revista de proză scurtă pe hârtie, lunar, cu distribuție națională timp de un an și jumătate”. Simina își amintește faptul că ”la fiecare număr al revistei aveam o lansare creativă și jucăușă, cu totul diferită de lansările literare obișnuite”. Ulterior, revista s-a mutat în online (revistadepovestiri.ro), iar asociația a continuat să lanseze ateliere de scriere creativă și ateliere de caligrafie pentru adulți, dar și pentru copii (motanov.ro).

Iubitoare a literaturii, Simina spune că motivația a venit din dorința de a “face ceva pe cont propriu, să dovedesc lumii ca pot crea ceva mișto”. În același timp, motivul pentru care și-a luat angajamentul de a publica Revista de Povestiri este acela că “revistele literare nu mă atrăgeau, mi se păreau elitiste și distante, ma gândeam că e nevoie de o revistă mai fresh, mai deschisă la autorii noi, mai jucăușă”.

Reflectând asupra celor șase ani care au trecut de la lansarea revistei, Simina afirmă că “am contribuit la apariția unor nume noi în literatura contemporană. Dintre sutele de absolvenți ai atelierelor organizate de revistă, mulți au publicat la edituri mișto, unii sunt deja la a doua carte. Într-un fel, ideea asta de a contribui la literatura română s-a implinit”.

Despre momentul important din carieră, Simina Diaconu spune că “nu știu dacă am o carieră. Mi-a prins bine încrederea pe care a avut-o în mine Silviu Martin, în a cărui firmă de HR mă ocupam de comunicare. Am respirat acolo aerul antreprenorial și cred că am fost inspirată”.

 

Scris de Roxana Pop

Îndemn

Gândul pe care îl lasă tinerei generații este “să nu se compare foarte mult cu imaginile de frumusețe și succes promovate în monden”.