Mya Ţărmure

Mia san Mia.

Începutul.

În vara lui 2009, în primul an de facultate, am decis să schimb – fără să-mi dau seama că asta fac de fapt, imaginea perfectă și idealistă despre cum se întâmplă viața și m-am aventurat într-o experiență de 3 luni în State. Avea să fie una dintre cele mai tari experiențe de viață pe care le-am trăit, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea mea, a valorilor mele și a modului în care privesc acum viața. Am avut parte de 3 luni departe de casă, de familie, de prieteni, 3 luni în care a-mi depăși limitele și a ieși din zona de confort deveniseră un stil de viață. Partea bună este că lucram în vânzări, 12 ore pe zi, și nu prea aveam timp să mă gândesc la toate astea. Partea mai puțin bună este că aveam și 2 zile libere pe săptămână… Urma să-mi dau seama că doar atunci când ieși din zona de confort și ești provocat descoperi cu adevărat cine ești, ce vrei să devii și mai ales cum vrei să devii, prin experimentare continuă. Ce vreau să spun este: eșuează ca și cum nu te vede nimeni. O să te simți al naibii de bine, în cele din urmă.

Testul.

Când aveam 22 ani, am predat pentru prima dată. Credeam că va fi un test uriaș să fiu profesor, dar am acceptat provocarea. Ce începuse ca un job obișnuit care îmi provoca anxietate în primele săptămâni, s-a transformat în scopul vieții mele. Aveam o mulțime de întrebări la început: o să am suficient de multă răbdare? Cum o să gestionez o clasă plină de copii? Cum fac să le mențin atenția? Sunt persoana potrivită pentru asta? Toate aceste întrebări au fost înlocuite de altele de-a lungul vieții mele, având mereu ca scop să contribui cu ceva semnificativ în viața copiilor.

Ideea.
Am predat pentru prima dată acum 9 ani și am simțit că asta este vocația mea, ceea ce ar trebui să fac pentru tot restul vieții. Pasiunea mea pentru educație și iubirea pentru copii m-au determinat să fondez Small Academy în 2015, un hub de educație pentru copii între 5 și 14 ani, unde facem cursuri de robotică, programare și STEAM. Misiunea mea merge dincolo de a folosi niște gadget-uri “cool” la orele noastre. Vreau să îi fac pe copii să gândească soluții pentru o lume mai bună, pentru oameni, pentru societatea noastră, în care să integreze tehnologia într-un mod creator, constructiv. Ideea inițială din 2015 era să creăm o aplicație prin care să îi învățăm pe copii să programeze, dar erau atât de multe aplicații deja pe piață, iar noi nu știam ce își doresc părinții și copiii, încât să nu creăm încă o nouă aplicație, fără să aducă un plus valoare. Așa că am decis să mă întorc la marea mea dragoste, predatul, și să facem cursuri de tehnologie pentru copii. Astfel, aducem un plus valoare în educația copiilor prin introducerea tehnologiei într-o manieră creativă, prin care cei mici construiesc, inventează, creează. Dincolo de latura pur didactică în care un profesor vine cu informații și cunoștințe, la Small Academy suntem preocupați să construim relații cu copiii, să devenim apropiați de ei, să acordăm importanță opiniilor lor și să vrem să îi ascultăm. Educația este în mare parte formală și trasează o linie foarte clară între profesor și elev și, implicit delimitează relația dintre aceștia. Așa că am decis să abordăm lucrurile diferit. Îi încurajăm constant pe copii să-și exprime opiniile pe care le au vizavi de un subiect sau metodă folosită la curs, să fie vocali, să colaboreze și să se pună la dispoziția celor din jur atunci când au nevoie de ajutor (am numit acest proces de cooperare “să ne oferim voluntari”). Astfel se cunosc mai bine între ei, leagă relații, iar eu, ca profesor, am copii implicați și dedicați. Toată lumea are de câștigat din treaba asta.
De ce-ul?
Vreau să aduc o schimbare în viața, educația și dezvoltarea copiilor. Cred foarte mult într-o educație experiențială, practică, aplicată, în care copilul este în centrul procesului, este ascultat, îndrumat. Societatea noastră evoluează fantastic cu ajutorul tehnologiei, așa cum copiii știu că au opțiunea de a alege să facă balet, arte sau engleză, trebuie să știe și de robotică, programare. Trebuie să își poată dezvolta abilități utile în viața noastră de zi cu zi, de cooperare, colaborare, gândire critică, curajul de a se experima liber, de a argumenta.

Îndemn

Eșuează ca și cum nu te vede nimeni. O să te simți al naibii de bine, în cele din urmă.