Iulia Andreea Fene

Pentru ca schimbarea să aibă loc, inițiativa trebuie să existe. Și cum tinerii nu se regăsesc în modelele promovate în online și presă, e bine ca, din când în când, să arătăm că în România există persoane cu inițiativă și care lucrează la dezvoltarea unei societăți care să merite această generație. Pentru că, da, inițiativă este cuvântul cheie pentru progres. Inițiativa face diferența în societate și pune lucrurile în mișcare.

 

   Astăzi stăm de vorbă cu Andreea Fene, absolventă a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București și co-fondator al proiectului Smiles for the future. Pentru Andreea, ideea proiectului a apărut într-una din zilele în care făcea voluntariat în cadrul unui centru de plasament din București. Acolo a întâlnit o fetiță de 12 ani care, în ciuda personalității plăcute și a chipului drăgălaș, nu zâmbea niciodată. În momentul în care a aflat că motivul era aspectul inestetic al propriei danturi, Andreea a inițiat primul atelier de igienă orală, alături de cea mai bună prietenă a ei, Raluca Georgescu. Rezultatul? Copiii participanți și-au recăpătat încrederea și puterea de a zâmbi în public, iar lucrul acesta ”m-a motivat să mă implic chiar mai mult decât o făcusem până atunci”.

   Inițiativa este cheia care deschide ușa dezvoltării societății actuale, însă noi suntem responsabili pentru ca asta să se transpună în realitate. Uneori avem impresia că viața profesională și implicarea socială nu pot avea prea multe puncte comune, însă exemplul Andreei ne arată că profesia, dorința de a-i ajuta pe ceilalți și profitul pot fi legate. Mai presus de dragostrea pentru copii, Andreea ne-a mărturisit că ”îmi doresc să mă implic în societatea pe care o găsim mereu vinovată pentru problemele noastre, iar acesta este modul meu de a contribui la o societate mai sănătoasă, mai conștientă și mai informată. Consider că educând copiii de astăzi, putem forma adulții de mâine”

   Fiind la început de drum, Andreea ne-a spus că cel mai surprinzător și copleșitor totodată moment al carierei ei a fost cel în care ”am aflat că am reușit să doborâm recordul de voturi din cadrul competiției Social Impact Award, plasând România pe locul 3 la nivel internațional”.

 

Scris de Diana Bărbuţă Gava

Îndemn

Îmi doresc să rămânem destul de naivi încât să credem că putem schimba ceva, dar suficient de dornici să ne implicăm activ și să nu renunțăm până când nu vedem rezultate!”