Eliza Chirilă

Pentru ca schimbarea să aibă loc, inițiativa trebuie să existe. Și cum tinerii nu se regăsesc în modelele promovate în online și presă, e bine ca, din când în când, să arătăm că în România există persoane cu inițiativă și care lucrează la dezvoltarea unei societăți care să merite această generație. Eliza este una dintre acestea, iar schimbarea pe care o produce este consistentă și de lungă durată, fiind în special axată pe domeniile tineret și educație.

Povestea ei începe cu mult timp înainte, dar, în 2015, în urma unui lung și anevoios proces de recrutare a devenit Director Național al Consiliilor Americane pentru Educație Internațională (American Councils for International Education, Filiala România). Job-ul presupunea doar implementarea programului FLEX în România, mai precis, programul prin care elevii de liceu pot studia un an în Statele Unite ale Americii. După o vreme, ca orice pasionat de schimbare, a simțit că nu este suficient. Așadar, alături de Ambasada SUA a dezvoltat proiecte precum Camp Kennedy (o școală de vară de leadership și cetățenie activă), Elie Wiesel Study Tour (tur de studiu a Holocaustului și a drepturilor omului) și 4/4PentruPrieteni (o zi a serviciului în comunitate, ce, în 2018, a atras peste 5000 de voluntari).

Pentru a putea schimba ceva în societatea actuală, trebuie să aducem noi schimbarea în lume,  așa cum Eliza a găsit utilitatea prin intermediul căreia a reușit să aducă plus valoare societății. Pornind simplist din dorința de a face bine, vrea să ajute tinerii să se dezvolte personal și profesional, să descopere lumea din jur ca în final să crească și să devină cetățeni responsabili.

Deși în ultimii ani activitatea sa s-a concentrat în jurul Consiliilor Americane pentru Educație Internațională, Eliza consideră că unul dintre cele mai importante momente din cariera sa a fost selectarea ei ca Delegat de Tineret la ONU, pentru mandatul 2013-2014.

Făcând parte din generația cu poate cel mai mare impact în zilele noastre, Eliza spune despre oamenii generației că sunt ” Curajoși și conectați. Cu atâtea resurse la dispoziție, dacă vrei să faci bine, nu ai cum să nu reușești.”

Eliza invită tânăra generație la schimbare, la implicare, la inițiativă și la perseverență, pentru că de cele mai multe ori nu e ușor să duci la bun sfârșit planurile, fie ele și cele mai bine intenționate.

 

Scris de Anamaria Holotă

Îndemn

“Sunt multe motivele pentru care putem renunța și pentru care putem abandona obiectivul nostru, dar și mai multe sunt motivele pentru care zi de zi trebuie să ne continuăm călătoria cu și mai multă determinare. Este de mult timpul să nu mai așteptăm schimbarea să vină ci să o facem. Fiecare dintre noi. Fără gânduri ascunse, cu intenții nobile și transparent. Haideți să fim ceea ce cerem de la cei din jur și de la societate în general. Schimbarea chiar începe cu fiecare dintre noi. Acum.”