Elena Calistru

Energică și mereu cu ochii pe democrația românească, Elena Calistru a fondat Funky Citizens în momentul în care, negăsind jobul care să o facă să simtă că are un impact în comunitate, a decis să își construiască singură acest loc, împreună cu persoane cu aceleași valori. Inițiat ca un experiment, Funky Citizens și-a propus să afle dacă poate traduce lucruri complicate, precum bugetele, pe înțelesul cetățenilor utilizând infografice și date prietenoase. Obiectivul era acela de a informa cetățenii, astfel încât aceștia să ceară mai mult de la decidenți.

Motivația de a se implica activ în spațiul civic nu a plecat de la o experiență neplăcută, de la o viață plină de griji, din contră. Elena povestește că a avut dintotdeauna o viață normală și nu și-a făcut niciodată griji în ceea ce privește facturile sau masa de seară. Tocmai din acest motiv, a simțit că datoria ei este să se implice civic. Mai mult, ea crede că este de datoria tuturor oamenilor care duc o viață decentă să facă țara asta puțin mai bună, să contribuie cu ceva la un pas spre mai bine.

Un moment important pentru Funky Citizens a fost acela când au câștigat prima finanțare – 5000$ pentru proiectul de monitorizare a bugetelor. “A fost dovada că nu facem acest pariu singuri, ci că mai cred și alții în noi”.

Cum vede Elena generația milenialilor? Ei bine, a descris-o ca pe generația cu “cel mai cinic entuziasm cu putință”, însă care este mai ambițioasă decât generația părinților care și-au dus crucea cu demnitate invățați să fie o “generație de sacrificiu”.

Mai cred și că generația noastră nu mai este una dispusă la a accepta un rău mai mic și că învață să ceară mai mult de la politicieni și de la comunitatea în care trăiesc. Cu siguranță nu toată lumea este convinsă de faptul că poate schimba țara sau lumea, dar sunt sigură că o bună parte din oamenii care fac parte din această generație că merităm și am putea avea străzi mai bune, spitale mai curate, o educație mai adaptată lumii în care trăim”.

 

Scris de Raluca Gheorghe

Îndemn

România și oamenii ei merg înainte și nici toată ticăloșia din lume nu va putea opri acest lucru dacă facem trei lucruri simple:

1. Nu ne pierdem entuziasmul și speranța că se poate mai bine și mai repede;

2. Muncim cu toții la asta, disciplinat și ambițios, chiar și atunci când pare că mergem cu frâna de mână trasă;

3. Citim și ne informăm ca să nu ne poată prosti nimeni.