Cristina Juc

Între arhitectură și tehnologie, doar forme. De vorbă cu Cristina Juc

Despre creativitate și nonconformism se vorbește astăzi în plen, prin birouri, la colț de stradă, în trafic, la metrou sau prin cine știe ce cafenea din București.  Ce ne facem însă cu zona mai tehnică a lucrurilor care pare că nu prea îți găsește rostul în acest tablou, iar tehnologia și interesul pentru inovație nu se potrivesc prea tare într-un spațiu al ideilor out of the box?  Stând de vorbă cu Cristina Juc toate acestea par să rămână doar mituri frumos ambalate, idei care pot fi desființate cât ai zice „startup”.

Cristina este genul de om care răspunde curajos și tenace la orice întrebare, mai ales atunci când vine vorba de inițiativă și idei generatoare de impact la nivel social. Tânără, efervescentă și plină de viață, aceasta ne-a povestit despre pasiunea ei și despre ce înseamnă să fii antreprenor „offline”  într-o generație de Mileniali absorbiți de nemăginita lume a online-ului.

Cu un zâmbet inocent la colț de gură, Cristina își amintește de primul moment în care a auzit cuvântul „startup”. Acum vreo 3 ani, zice ea. De atunci, fata pasionată de arhitectură și fascinată de tehnologie a dezvoltat un mediu propice tinerilor ca ea, care, deși nu știau la momentul acela foarte multe despre antreprenoriat,  erau tot mai dornici să experimenteze. Ce-i drept, dacă dai un search pe google cu numele ei, nici nu te miră să găsești atâtea lucruri inspiraționale. Relația ei cu antreprenoriatul a început undeva în 2015, când s-a alăturat celor de la „Startup Weekend Cluj” și alături de care a organizat 4 ediții ale acestui eveniment.

„În punctul ăsta, am făcut switch de la arhitectură la tehnologie De ce? Pentru că îmi place să învăț constant, să descopăr lucruri noi și să creez conexiuni.” Cristina vorbește cu atâta pasiune despre ceea ce face, încât a devenit o adevărată susrsă de inspirație pentru alți tineri curajoși și determinați să dea startul progresului într-o societate ușor pasivă.

Deși angajamentul pentru ceea ce face este foarte mare în cazul Cristinei Juc, un moment foarte important din parcursul său profesional a fost reprezentat de prima oară când și-a dat demisia. Un act de curaj, ar zice ea, un moment în care a conștientizat care îi este valoarea și și-a găsit puterea să meargă mai departe, pe un drum presărat de incertitudini și neclarități. Cu aceste două cuvinte caracterizează Cristina și târăra generație de astăzi. Deși mai conștienți de noi înșine și conectați la pulsul societății, tânăra punctează totuși profunda confuzie în care suntem tentați să cădem, absorbiți de fluxul extrem de dinamic al informației și de contextele sociale și geopolitice care se succed cu rapiditate.

Răvășiți, împrăștiați și bulversați. Este un trio descriptiv pe care Cristina Juc îl folosește când vorbește despre Milenials. Tot ea spune, însă, că aceeași generație s-a născut cu prilegiul de a trăi niște vremuri marcate de schimbări tehnologice, vremuri care ne provoacă pe fiecare dintre noi să fim parte activă din schimbare, să ne exprimăm liber și să ținem pasul cu mutațiile care, din când în când, par că ne-o cam iau înainte.

Cristina Juc este un om al schimbării și se remarcă fără îndoială printre cei care au făcut, mai mult decât au zis sau au promis. Nu promite, pentru că nu îi plac promisiunile, însă are, ca noi toți câteva dorințe: să vadă mai multă colaborare între tineri, mai mult transfer de informație și ceva mai mult simț al apartenenței la comunitate.

 

Scris de Isabela Neague

Îndemn

„Suntem frumoși, dar răvășiți. Ca indivizi nu știu în ce măsură putem fi buni, însă ca grup puterea pe care o avem crește exponențial”