Andreea Vrabie

Uneori este nevoie de inițiative puțin altfel, ușor nonconformiste și care setează trenduri. Andreea Vrabie, creatoarea podcastului ”Pe bune” generează schimbare și familiarizează publicul din România cu acest produs creativ.

Spune că ”Ideea pentru podcastul Pe Bune nu a apărut brusc, s-a format din mai multe gânduri pe care le-a avut de-a lungul timpului. ”Ascult podcasturi de aproximativ opt ani și mi-am dorit mereu să existe mai multe podcasturi românești, însă mă gândeam și că îți trebuie experiență în radio ca să poți porni unul. În 2010 am făcut un masterat despre industriile creative și culturale la Londra, iar în 2013 m-am întors în țară cu intenția de a oferi sprijin într-un fel oamenilor care activează în domeniul creativ.”

Prima sa încercare, Ideas Lab, un website cu articole despre proiecte artistice inovatoare din străinătate care să reprezinte o sursă de inspirație pentru creativii autohtoni, a eșuat pentru că nu era ancorat în realitatea românească.

Ideile bune nu au cel mai ușor parcurs, așadar Andreea a păstrat cu ea această pasiune și în 2015, când lucra la „24/7: Un ghid despre viață și muncă pentru antreprenorul creativ” pentru DoR a realizat că ascultând alți oameni vorbind despre cum au depășit greutăți ca să-și pună proiectele în aplicare are efect terapeutic asupra sa. Așa a apărut ideea podcastului Pe Bune: conversații sincere cu oameni creativi despre cum au ajuns cine sunt și care sunt dilemele și fricile cu care se confruntă în munca lor.

Andreea crede că ”Oamenii au nevoie atât să fie ascultați cât și să-i asculte pe alții, să se regăsească în problemele și vulnerabilitățile celor care, cel puțin de la distanță, par să fi reușit. Există multă putere în a asculta un om pe care îl admiri vorbind despre cât de greu îi este și lui uneori să facă ceea ce face, despre cum învață să depășească obstacole interioare și exterioare. Îți dă curajul să nu renunți la primul pas pe care îl faci înapoi”

Spune că și-a luat acest angajament pentru că își dorește ca oamenii să se simtă mai puțin singuri în încercările lor de a face ceva pozitiv pentru ei și pentru societate, fie că e vorba de conducerea unei organizații sau de dezvoltarea pasiunii pentru fotografie..

Fiind nu tocmai la început de carieră, Andreea spune că au fost mai multe momente importante care au adus-o unde este acum, însă cel mai important a fost acela în care a lucrat la CreativeMornings Bucharest.

”Cred că fiecare job pe care l-am avut și ce am învățat din el a contribuit la felul în care am ales să muncesc în continuare. Dar, poate, cel mai important a fost când am pornit CreativeMornings Bucharest, o serie de întâlniri informare care au loc lunar și la care un profesionist din domeniul creativ vorbește despre munca lui/ei sub o temă dată.”

Îi este greu să generalizeze despre generația cu cel mai mare impact în societate și de aceea spune că : ”Este o generație diversă, cu multe interese și moduri de a se manifesta. De la oameni care se orientează spre activism, până la oameni care au căpătat curajul de a porni propriul proiect antreprenorial. Sper să nu greșesc când spun că sunt mai mult doers decât thinkers.”

 

Scris de Anamaria Holotă

Îndemn

”E OK să eșuezi, să te răzgândești în legătură cu ceea ce vrei să faci sau să-ți ia mulți ani până să descoperi care e vocația ta. E un proces continuu și e bine să fie așa, să învățăm din fiecare experiență (fericită și mai puțin fericită) și să nu ne dorim să avem toate răspunsurile din prima. Pentru că, dacă le-am avea ne-am pierde curiozitatea și ne-am blaza. E multă valoare în căutare.”