Alex Poenaru

Alex Poenaru sau… atunci când Learning + Playing = LOVE

Joaca și învățatul? Concepte care vin din lumi diferite… până când auzi de PlayLearn și afli de ce aceste două activități au mai multe în comun decât ai fi crezut. Alex Poenaru este omul din spatele unei idei de succes, cel care a reinventat termenul de învățat și l-a adus împreună cu joaca în cadrul PlayLearn.

Ca orice inițiativă, PlayLearn a început cu o poveste. Momentul cheie este descris de Alex ca fiind întoarcerea din Camp-ul Universității Alternative, acolo unde organizase ziua de Playing. În timpul pregătirii pentru această tabără, acesta s-a conectat la nivel profund cu valoarea de playing. În schimb, prietena sa, Gabriela, era pasionată mai degrabă de Learning. Așa s-a născut marea întrebare: Cum ar fi dacă aceste două valori ar fi combinate? De aici s-a născut PlayLearn care inițial importa și vindea în țară jocuri de învățare folosite în programe de coaching și training în companii. Următorul lor pas a fost acela de a crea noi instrumente gamificate de învățare personalizate pe nevoile clienților.

Pasiunea pentru joacă este una mai veche. Încă din copilărie, Alex era un pasionat al jocurilor pe calculator, îi plăceau lumile fantastice, cu dragoni, eroi și magie. Însă, joaca nu era chiar joacă, ci o activitate de “oameni mari” care trebuia luată în serios. Regula era una clară: “Atâta timp cât respecți jocul, te va respecta și el pe tine înapoi”. După această regulă se ghidează și acum.

Pe la vârsta de 23 de ani, și-a găsit calea: antreprenoriatul. Și-a dat seama că “misiunea” era să își pună amprenta asupra unui număr mare de oameni. Ca orice început, inițierea misiunii a venit cu provocări și cu riscuri asumate. Inspirat de personalități precum Jobs, Branson și Gates, Alex a renunțat la masterul pe care îl frecventa, doar pentru a fi și el un “drop-out”. Începutul parcursului său ca antreprenor a fost marcat de ceva provocări, însă, cu timpul, conexiunile s-au realizat și așa a apărut PlayLearn. De atunci, misiunea a devenit una mai concretă:

Vrem să creăm un joc de învățare care să pună fundația educației oamenilor ce se vor naște pe Marte.”, ne-a povestit Alex.

 

Cum vede Alex tinerii Mileniali, “colegi de breaslă” cu acesta?

Avem mai multă nevoie de autonomie decât generațiile de dinaintea noastră. De aceea preferăm să lucrăm de acasă sau să fim freelanceri sau antreprenori. Pentru că asta ne oferă control asupra propriului timp. Și ținem mult la timpul nostru pentru că azi avem atâtea oportunități în care putem să îl investim și atâta informație despre ce am putea să facem cu el.

O bună parte dintre noi nu ne putem imagina ce înseamnă să trăiești în perioada de război. Ca urmare, suntem îngroziți de asta, suntem mai empatici unii cu ceilalți, ne judecăm mai puțin și vrem să înțelegem mai multe. De aceea ne dorim să călătorim, să explorăm locuri îndepărtate ale planetei și să înțelegem culturi diverse.

Cred că suntem generația cu cel mai mare procentaj de până acum de oameni care simțim în interior că suntem cu toții ființe interconectate și cu potențial infinit. Trăim într-o eră în care avansul tehnologic este exponențial și rapiditatea schimbărilor ne poate produce stări de anxietate și melancolie. Ne e teama să ne aruncăm în gol, să ne desprindem de sistem și să țintim către stele, dar cred că e foarte important că, în primul rând, ne-am dat seama cu toții că putem face asta. Abia ce conștientizăm dimensiunea potențialului nostru.”, ne descrie Alex generația care are cel mai mare impact în zilele noastre.

 

 

Scris de Raluca Gheorghe

Îndemn

Dream BIG!! Aveți încredere în voi înșivă că puteți transforma orice vis al vostru în realitate cât timp investiți timp și energie în el. Perseverați și în nici un caz nu renunțați. Nu-i ascultați pe cei care vă zic că nu puteți sau că visați la prostii sau că nu sunt suficienți bani sau că politica sau mai știu eu ce. Schimbați contextul ori de câte ori este nevoie pentru ca visul să se întâmple, de la oamenii de lângă voi, la organizațiile în care lucrați, la țara în care traiți. Învățați în permanență și îmbrățișați greșelile.”