Interesant. StepFWD

Interesant. Codette

Alexandra Anghel ne vorbește despre Codette – organizația persoanelor pasionate de tehnologie ce promovează diversitatea și educația la toate nivelurile. #Interesant

Publicată de gram pe Luni, 15 iulie 2019

Cum a început totul? Drumul de la idee la implementare

MorphL.io a pornit ca un prototip cu care am aplicat la Google Digital News Innovation Fund, ce susține companiile de tehnologie ce dezvoltă soluții pentru industria media. Am accesat un grant în valoare de 50.000 USD pe care l-am utilizat pentru a începe dezvoltarea startup-ului, obținând apoi cel de-al doilea grant de la European Data Incubator în octombrie 2018.

Poate părea simplu, dar realitatea este că MorphL este construit pe baza experienței pe care am acumulat-o în ani de zile, înființând anterior un alt startup și o companie de servicii (outsourcing). 

Programul StepFWD.today este un pre-accelerator dedicat startup-urilor tech cu echipe diverse, în care m-am implicat pentru că vreau să împărtăşesc experiența mea de fondator altor oameni care își doresc să pornească un startup.

Ce te motivează să îți duci mai departe ideea? 

Sunt mai multe lucruri ce mă motivează, și ele evoluează în timp. Pentru primul startup, era dorința de a crea ceva al nostru, pentru că înainte de acesta implementasem sute de proiecte pentru alte firme, ca prestare servicii. Pentru MorphL, această dorință s-a rafinat, adică ne-am dorit să creem un produs pe baza de inteligență artificială și să lucrăm cu clienți enterprise. Iar StepFWD a pornit ca o ambiție personală. După ce am participat la Prosper Women Entrepreneurs din S.U.A – un accelerator pentru startup-uri tech cu cel puțin o femeie în echipa de fondatori, mi-am dorit să creez un program de acest tip în România. 

Ce mă motivează în prezent este să văd cum munca pe care am depus-o și o depunem în continuare începe să dea roade, o validare până la urmă că ceea ce am planificat și implementat funcționează.

Tips and tricks pentru alți tineri cu planuri mărețe. De ce să nu renunti la ideea ta? 

Pentru că lucrul într-un startup este o adevărată provocare, pe termen lung necesită o motivație corectă și puternică. Am observat o greșeală ce se repetă destul de des în rândul celor ce pornesc un startup pentru prima dată, și anume când spun “voi începe să lucrez la acest proiect atunci când voi primi o investiție”.

Bineînțeles că totul este posibil, dar de cele mai multe ori atât investitorii cât și programele de accelerare sau pre-accelerare se uită la fondatori încercând să înțeleagă dacă motivația este una corectă. Investițiile sunt un facilitator, nu un scop în sine. Ce se va întâmpla atunci când lucrurile nu vor merge bine, atunci când fondurile se termină sau un fondator părăsește echipa? Cred că orice startup tech ce își dorește să crească ar trebui să fie capabil să răspundă la această întrebare. 

Echipa Milenialii

Inițiator: gram

Producător: Ionuț Gighileanu

Comunicator: Isabela Neague

Share your thoughts