Interesant. Ferestroika

Raluca Jianu, co-founder Ferestroika

Cum a început totul? Drumul de la idee la implementare

Acum doi ani am început să povestim despre nevoia turiștilor străini de a interacționa cu istoria și cultura locală la un nivel mai profund.

Comunismul a lăsat o moștenire vizibilă încă la nivel de arhitectură și mentalitate însă noi ne ferim să vorbim despre asta, sau, mai rău, idealizăm toată perioada. Așa a început Ferestroika, din dorința de a oferi o experiență autentică, complexă, de a spune povestea reală a unei familii din anii ‘80, de a crea un mix între istorie, storytelling și gastronomie care să transpună vizitatorul în România comunistă și să înțeleagă modul în care acea perioadă ne-a influențat, la nivel de individ și societate. Am decis să ne folosim economiile destinate inițial avansului pentru un apartament și ne-am format o echipă de specialiști (designeri, scenografi, istorici, muzeografi) care să ne ajute în crearea setup-ului potrivit. Tot procesul de implementare a durat în jur de 10 luni.

Ce te motivează să îți duci mai departe ideea? 

Reacțiile pozitive din partea vizitatorilor dar și din partea celor care au vrut să se alăture proiectului, în calitate de parteneri sau colaboratori ne-au ajutat să ne validăm ideea și să ducem Ferestroika la următorul nivel. Îmi doresc să creez o rețea de “capsule ale timpului” care oferă o nouă abordare în turismul experiential, exploatând trecutul. Cred că în viitor accentul va fi pus din ce în ce mai mult pe experiențe senzoriale, personalizate, care produc emoții iar Ferestroika se va dezvolta în această direcție.

Tips and tricks pentru alți tineri cu planuri mărețe. De ce să nu renunti la ideea ta? 

Primul om care trebuie să creadă în ideea ta ești chiar tu. Cred că totul pornește de la întrebările potrivite pe care trebuie să ți le pui: Unde vrei să ajungi; Ce îți propui să schimbi/aduci nou; De ce faci asta?

Un prieten bun de-al meu spunea că există o asemănare între a crește un business și a crește un copil. În drumul spre maturizare treci prin copilărie, adolescență, te lovești de multe provocări, faci greșeli, treci prin emoții puternice, pozitive și negative. Întotdeauna viziunea este cea care îți va alimenta energia și inspirația, indiferent de etapa în care te afli.

 

 

Echipa Milenialii

Inițiator: gram

Producător: Ionuț Gighileanu

Comunicator: Isabela Neague


Share your thoughts